СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“

На 23-24 април 2016 г. (събота и неделя) в Артсалона на Радио Варна за пета поредна година организираме „Пролетни дискусии – Варна“. Това е друг формат на ежегодната национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“, която има вече 20 издания. Първите дискусии бяха свързани с проучвания за българските държави преди основаването на Аспарухова България и корените на българската държавност, с духовните послания на предците ни. Тази година предлагаме темата „ПАМЕТ ЗА РОДА И ПРОИЗХОДА“. В конференцията ще представим български родове и личности, които имат принос в нашата история, културно и духовно развитие.

Потомственият дипломат Иван Станчов е назначен през 1991 г. от президента Желев за български посланик в Лондон, а през 1994-95 г. е външен министър в служебното правителство на Р. Инджова. Той ще разкаже за своя род – дядо му Димитър Станчов е дългогодишен дипломатически агент и външен министър на България в много европейски държави през 1894 – 1924 г. Баща му Иван Станчов е български дипломат през периода 1928-1944 г. Техният стар български род може да бъде проследен до XVI век.

Г-жа Милка Станишева от сдружение „Българска орда“ – София ще ни запознае с приноса на видни личности от нейния род – дядо ? Христо Станишев е един от изявените специалисти в областта на   строителството   в следосвобожденска   България , сред учредителите на   Българското инженерно-архитектурно дружество . Същевременно той е в ръководството на   Върховния македоно-одрински комитет , а в периода 1901 - 1903 г. е негов председател.  Нейният баща Никола Станишев е изследовател на българската история, писател и преводач. Ще можем да видим документалния филм за генерал Павел Хаджихристов (Железния генерал) – достоен син на този род.

Владимир Владимиров – началник на „Държавен архив“ – Варна ще запознае аудиторията с личните фондове на видни варненци, съхранявани в архива. За живота и делото на варненския архитект Дабко Дабков, за неговото семейство ще говори Християн Облаков – изследовател на културно-историческото наследство на Варна. В програмата на дискусиите се включва и Светлозар Попов, един от основателите на варненската историческа конференция, автор на няколко книги за древната българска история – той търси корените на българския род в песните от сборника „Веда словена“. Своето родово проучване ще представи Паша Александрова от сдружение „Младежки глас“ – Варна: „ Родът Дерменджиеви – мост между миналото и бъдещето“ . Ще чуем и гледната точка на етнолога д-р Росен Гацин по темата „Традициите и съхранението на родовата памет“.

Откриването на дискусиите е от 10.00 ч. на 23 април (събота), а от 17 ч. е предвидено представяне на историка Александър Мошев от София с неговата книга „ BOLGAR: ТАЙНИТЕ НА НАШИЯ ПРОИЗХОД “. В неделя от 10,00 до 13,00 ч. ще се проведе кръгла маса с участниците в събитието, което ще даде възможност за по-широко обсъждане и дискусия по актуалната тема за необходимостта от проучване и опазване на родовата памет, на истината за произхода на българите и българската държавност.

Програмата на „Пролетни дискусии – Варна“ ще бъде публикувана в сайта на конференцията www.istor-konf-varna.com и на страницата на Сдружението във www.facebook.com/Сдружение-България-дух-и-култура-1022044057863255/

Книга

Книгата представя различен поглед към темата за произхода на българите и ранната българска история. От десетилетия нашата история се представя по един и същ начин – малка азиатска орда се разтваря в „славянското море”. Ордата оставя немного следи в езика ни, включително имената „българи” и „България”. Древните българи са наричани „тюрки”, „памирци” или „монголци”. Най-често обаче се твърди, че са били конници, чергари и тангристи. В последните години всички гореспоменати твърдения се оспорват. Почти всекидневно сме засипвани с хипотези, сензационни открития, ДНК-анализи, филми и книги. Множество автори ни разкриват „истината” за произхода на българите. След всичко казано и написано, остават ли неразгадани тайни относно нашия произход? Книгата предлага собствена гледна точка, основана на дългогодишен анализ на писмените извори, археологическия материал и новите генетични изследвания.

За автора:

Александър Мошев е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ" и има магистърска степен по история от Нов български университет. Автор е на книгата „Древните българи на Балканите преди Аспарух" и на повече от 60 научни и научно-популярни статии. Интересите му са в областта на ранната българска история и култура, ранното християнство на Балканите, хералдиката и хронологията.

Програмата на „Пролетни дискусии – Варна“ ще бъде представена на пресконференция, която ще се проведе на 21 април от 14,00 ч. в ресторант „Драгоман“, на ул. „Драгоман“ 43.

За контакт: Даниела Василева dangrafik@abv.bg ; тел. 0878706498