Предстоящи събития и новини

23 ноември 2020 г.: Фондация "Устойчиво развитие за България", Националното представителство на студентските съвети в България и Организационен комитет с участието на Съюза на учените в България, Сдружение "Български антифашистки съюз", Сдружение на приятелите на Русия "Ал. Невски", Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България организират Национален студентски конкурс "Светът между сигурността и конфликта". Крайният срок за подаване на заявките е 31 март 2021 г. :: Регламент ::

30 октомври 2020 г.: Заключителна конференция от Месеца на науката 2020 - "Науката в служба на обществото" в дигитална среда на 30.10.2020 г. от 10.30 часа, с предварително обявени пленарни лектори - проф. Нина Дюлгерова и проф. Валери Стоянов. Линк за участие в конференцията: https://meet.google.com/qwo-obmw-sxp. Моля, включвайте се поне 10 мин. по-рано от обявеното начало на срещата.

29 октомври 2020 г.: Уважаеми колеги! Настоящата епидемична обстановка, не ни позволява да проведем заключителната конференция от Месеца на науката 2020 - "Науката в служба на обществото" по традиционния начин. Управителният съвет на Съюза на учените във Варна организира провеждането на конференцията в дигитална среда, утре 30.10.2020 г. от 10.30 часа, с предварително обявените пленарни лектори - проф. Нина Дюлгерова и проф. Валери Стоянов. Линкът за участие в конференцията, ще бъде публикуван на сайта утре в 10 часа. Моля, да се включите поне 10 мин по-рано от обявеното начало на срещата. Поздрави, проф. д-р В.Йотова, д.м.н.

20 октомври 2020 г.: Уважаеми колеги и съграждани, Съюзът на учените - Варна, Ви кани да участвате на кръгла маса на тема: "Студената война - история или настояще", която ще се проведе на 22 октомври (четвъртък) от 17 часа, в концертното студио на радио Варна. Модератор: проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова

20 октомври 2020 г.: Уважаеми колеги, Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка (COVID-19), секция "Медицина и дентална медицина" няма да проведе заседание по време на Заключителната конференция "Науката в служба на обществото" на 30.10.2020 г. Самата конференция ще се проведе в залата на Планетариум на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" от 10 ч. с предвидените 2 пленарни лекции по програма, връчване на награди и нови членски карти. Моля, всички регистрирани участници да депозират докладите (статиите) си на посочения по-долу линк, най-късно до 15.11.2020 г. :: http://journals.mu-varna.bg/index.php/isuvsme/about/submissions#authorGuidelines :: Поздрави, проф. д-р Зорница Златарова д.м.н. Председател: проф. д-р Виолета Йотова д.м.н.

13 октомври 2020 г.: "Месец на науката" - Варна 2020, заключителна конференция "Науката в служба на обществото - 2020" :: Второ съобщение ::

27 септември 2020 г.: "Месец на науката" - Варна 2020, заключителна конференция "Науката в служба на обществото - 2020" :: Покана ::
Уважаеми участници,
Във връзка с COVID-19 ситуацията в страната, има вероятност заседания лице в лице да не бъдат провеждани. Ще се постараем да уведомим всички колеги, заявили участие, най-късно до 20 октомври 2020 г., дали ще се проведе присъствено заседание или не. Уверяваме ви, че подадените доклади ще бъдат рецензирани и отпечатани, независимо дали ще се състои присъствено представяне.
УС на СУВ

21 септември 2020 г.: ПОКАНА за участие в кръгла маса на тема: "Чрез историята към утрешния ден". Отбелязват се 80 години от Крайовската спогодба и 75 години от края на Втората световна война. Събитието ще се състои на 25 септември 2020 г. от 17 часа в радио Варна.

20 септември 2020 г.: Уважаеми колеги! Най-учтиво Ви каним на научната конференция "Културното наследство на Варна и черноморския регион", която се провежда за поредна година от Съюза на учените – Варна, съвместно с Община Варна, на 25.09.2020 г. от 10 часа в Планетариума на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Планетариумът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" е най-големият на Балканския полуостров и е една от най-впечатляващите забележителности на град Варна. Звездната зала на Планетариума е с диаметър 18 метра. В залата са монтирани 120 въртящи се стола, които позволяват наблюдение на звездното небе във всички посоки. В залата е монтиран проекционен проектор за космически полети от типа RFP DP, който пресъздава точно звездното небе и фигурите на съзвездията.
Морският планетариум осигурява обучението на студенти и курсанти по астронавигация и на хиляди ученици от цялата страна по астрономия, физика и природни науки. В Звездната зала се провеждат голям брой научни форуми и културни събития. В Планетариума се провеждат звездни представления за гражданите и гостите на Варна.
Сърдечно благодарим на нашите домакини за предоставената ни възможност да ползваме тази модерна зала за провеждането на традиционната ни конференция и Ви уверяваме, че с оглед разположението на местата за сядане, са съобразени и всички мерки за сигурност в създалата се от началото на годината обстановка около COVID 19. Осигурена е възможност за директен вход откъм улицата.
Очакваме Вашите заявки за участие на имейл: su-varna@abv.bg (моля, изпращайте само заглавие и автори на докладите!)

16 септември 2020 г.: Управителният съвет на Съюза на учените – Варна свиква Общо събрание на 17 септември 2020 г. от 15:00 часа. Предвид сложната епидемична обстановка, тази година събранието ще се проведе виртуално на адрес: https://meet.google.com/zcd-idjs-qdc. В 14:45 виртуалната стая ще бъде активирана и достъпна. Материали за заседанието: Покана за Общо събрание, Отчет за дейността за 2019 г., Доклад на Контролния съвет за 2019 г., Проекто-бюджет за 2020 г. При липса на кворум събранието ще се проведе виртуално от 16:00 на същия адрес - https://meet.google.com/zcd-idjs-qdc. Молим за вашето присъствие.

4 август 2020 г.: Управителният съвет на Съюза на учените – Варна свиква Общо събрание на 17 септември 2020 г. от 15:00 часа. Предвид сложната епидемична обстановка, тази година събранието ще се проведе виртуално. Допълнителни инструкции относно организацията по провеждане на виртуалната среща ще бъдат качени тук. Молим да следите за актуализации. :: Покана ::

24 юли 2020 г.: Уважаеми колеги, Управителният съвет на Съюза на учените - Варна Ви уведомява, че Месецът на науката 2020 ще се състои! На заседание на управителния съвет на СУ-Варна, на 15 септември 2020 г., ще се реши окончателно дали конференциите ще се провеждат присъствено или виртуално, за което ще Ви уведомим своевременно. Моля да продължите научната си работа, за да бъдете готови с докладите в срок. Ще се постараем да осигурим минимален срок от 1 месец от публикуване на вторите съобщения за конференциите до самите конференции. За Ваше улеснение качваме изискванията за оформление на докладите за първата конференция - Културното наследство на Варна и черноморския регион 2020. :: Изисквания за оформление на докладите :: Шаблон на доклад (MS Word) ::

22 юли 2020 г.: Съюз на учените - Варна Ви кани да участвате на кръгла маса на тема "Предизвикателствата пред съвременния свят - исторически, политически и дипломатически аспекти", която ще се състои на 22 юли 2020 г., сряда, в 17 часа, в двора на духовно-просветния център "Свети Архангел Михаил", ул."27 юли", Варна.

10 януари 2020 г.: На 15 януари 2020 г., сряда, в 15 часа, в сградата на КНСБ, на ул. "Христо Самсаров" 3-б, етаж 3, ще се изнесе лекция на тема "Мозъчно-съдови болести - рискови фактори, превенция, лечение". Лектор ще бъде д-р Лилия Хинева. Организатори на инициативата са Клуба на ветераните - синдикални дейци към КНСБ, Българският червен кръст, Съюзът на учените - Варна. Любезно Ви каним за участие в лекториума.